Mânăstirea Prislop

Mânăstirea Prislop e ascunsă la poalele Munților Retezat, în Țara Hațegului. Este pe raza comunei Silvașu de Sus și poate fi găsită pe drumul între Hunedoara și Hațeg (cu o mică abatere spre vest de la Silvașu de Jos). 

Mânăstirea este foarte veche, ctitorită, potrivit tradiției, de Sfântul Nicodim de la Tismana la începutul secolului 15, însă astăzi ea este asociată mai ales cu numele călugărului Arsenie Boca, starețul mânăstirii între anii 1948 și 1959.

Între cele două momente, istoria mânăstirii nu a fost una liniștită. Căzută în ruină după prima fondare, ea a fost rectitorită în 1564 de Domnița Zamfira, fiica lui Moise Vodă. Tot în acea perioadă în pădurea de lângă mânăstire a viețuit Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop, care a cioplit o chilie în piatră. Chilia, la fel de impresionantă ca cea a lui Daniile Sihastrul de la Putna sau chiliile călugărilor Daniil și Misail de la Mânăstriea Turnu. Nu e ușor să dăltuiești un loc de dormit în piatră! 

Apoi, la mijlocul secolului 18, la venirea Habsburgilor în Transilvania, mânăstirea a fost reorganizată ca lăcaș de cult greco-catolic. Călugării au fost persectuați și alungați. În 1948, la momentul desființării Bisericii Greco-Catolice, lucrurile s-au petrecut la fel, dar în sens invers...

Mânăstirea Prislop este astăzi loc de pelerinaj la mormântul starețului său Arsenie Boca, cel care, prin viața, faptele și exemplul său (pătimirea la Poarta Albă, stăreția la Sâmbăta de Sus și la Prislop, lucrările și picturile la aceste mânăstiri dar și la Sfântul Elefterie cel Nou - Icoana Maicii Domnului cu Pruncul) a inspirat mulți ucenici, fiind considerat unul dintre cei mai mari duhovnici ai ortodoxiei românești. Prislop a fost și rămâne un loc important pentru pelerinaj, chiar dacă atunci când am fost noi, pe cea mai proastă vreme din acest an, probabil, oameni erau puțini.

"A fi fericit înseamnă a-l face fericit pe celălalt"

"Un suflet trist este un suflet cu luminile stinse"

"Nu te socoti mai bun ca alții, ca nu cumva să fii socotit mai rău înaintea lui Dumnezeu, care știe ce este în fiecare din noi."

Comentarii