Schitul Iezer

Ultimele zile din anul 2017 și primele din 2018 le-am petrecut, ca niciodată, pe munte, spre marea mea bucurie. Destinația a fost cabana Cheia din Parcul Național Buila Vânturarița. 
Primul popas a fost schitul Iezer, pe drumul forestier dinspre satul Cheia (oraș Olănești), spre schitul Pahomie. Respectivul drum forestier e perfect practicabil pentru mașini până la Pahomie.

I spent the New Year in the mountains, something never done before and a welcome change. The destination was Cheia chalet, in the Buila Vânturarița Mountains.
The first stop was Iezer monastery, on the dirt road from Cheia village (Olănești) to Pahomie. The road is good for all cars. 

Atestat documentar încă din 1495, în timpul lui Radu cel Mare, schitul a fost ridicat din piatră 50 de ani mai târziu. De mai multe ori ruinat, a fost refăcut de mai multe ori, între altele în anii 1909-1912 când a fost înălțată și clopotnița.

Mentioned for the first time in 1495, the monastery was rebuilt in stone 50 years later. Destroyed several times, it was rebuilt, among other times in 1909-1912, when the bell-tower was also erected.
De schit se leagă numele Sfântului Cuvios Antonie, care a trăit aici în sihăstrie la începutul secolului 18.

At the monastery lived a rich merchant who retired as a monk, Saint Anthony, at the turn of the 18th century.

În zonă circulă de asemenea numeroase legende, printre care cea a unei comori îngropate în zidurile acesteia, pe care tâlharii au venit să le surpe. Într-adevăr, locul, retras, superb, provoacă imaginația.

There are numerous legends in the ares, like the one about a treasure buried in the monastery walls that bandits came to steal. Indeed, it is a beautiful secluded place, where the imagination can wander.

Picturile bisericii sunt vechi de 300 de ani.
Schitul Iezer este un popas obligatoriu, fie și pentru câteva clipe, în drum spre schitul Pahomie sau spre o drumeție în Buila Vânturarița.

The paintings are 300 years old.
Whenever on the road to Pahomie or to the Buila Vânturarița mountains, you must take a moment to visit Iezer monastery.

Comentarii

Trimiteți un comentariu