Raita de Weekend / Weekend Tours

Bucureştenii sunt dornici de evadare. În cele ce urmează, iată câteva idei de weekend perfect realizabile, cu plecare de vineri seara sau sâmbăta dimineaţa. Plimbare plăcută!

1. Printre cule şi mânăstiri în Vâlcea

Este foarte uşor să ajungeţi în zona Horezu şi să petreceţi un weekend vizitând culele din Vâlcea şi câteva biserici sau mânăstiri dintre cele mai frumoase. Cazare puteţi găsi chiar la Casa Memorială I. G. Duca, lângă culele Duca şi Greceanu. În apropiere puteţi vizita Mânăstirea Hurezi, sit UNESCO, şi numeroase biserici de sat pitoreşti. Poate vreţi să cumpăraţi tradiţionalele obiecte de lut pictat, oale sau farfurii de Horezu? Peisajele sunt tipice pentru dealurile subcarpatine, acoperite cu păduri, livezi sau podgorii.
Pe drumul spre această minunată zonă puteţi face popas pentru a vizita Conacul Bălceştilor, Mânăstirea Cotmeana sau chiar mai puţin cunoscuta dar autentica Mânăstire Bascovele.

2. Prin Argeș pe urmele primilor Basarabi

Micuțul orășel de provincie Curtea de Argeș este o fostă capitală a Valahiei. Acolo veți găsi două comori medievale neprețuite: Biserica Domnească și Mânăstirea Curtea de Argeș. Puteți vizita și muzeul municipal, ruinele bisericii Sân Nicoară și vă recomand mai ales o plimbare pe străduțe: puteți admira vile interbelice și case țărănești pitorești.
Continuând călătoria, la Arefu găsiți cazare și mâncare bună la Micuțul Vrăjitor. În sat sunt două obiective importante, unul arhicunoscut iar altul aproape anonim: Cetatea Poienari și Muzeul George Stephanescu, fondatorul Operei Române. Dacă veți avea norocul de a-l găsi acolo pe nepotul muzicianului, veți avea o vizită ghidată pe cinste.
Nu în ultimul rând, nu uitați să urcați până la Barajul Vidraru.

3. Prin Tulcea, un curcubeu de etnii și venerabile vestigii antice

La mică distanță de București, ori pe autostradă ori pe drumul vechi (Urziceni - Slobozia), se află o zonă mai puțin cunoscută a Dobrogei dar deosebit de frumoasă. Dacă o luați spre Slobozia, înainte de a trece Dunărea la Vadul Oii aveți ruinele Orașului de Floci, așezare medievală unde se spune că s-a născut Mihai Viteazul.
Pe urmă continuați spre Babadag pe drumul Topolog-Ciucurova-Slava Cercheză și stânga la Slava Rusă (dacă asfaltul s-a stricat între timp mergeți pe drumul principal). Drumul oferă priveliști superbe asupra Podișului Babadag cu dealuri împădurite. Primăvara sau toamna sunt ideale pentru această călătorie.
La Babadag găsiți cazare (Hotel La Parmac sau Popasul Doi Iepurași) și în oraș puteți vizita monumente unice de artă islamică: Geamia Ali-Gazi Pașa și Expoziția de artă orientală - Casa Panaghia.
Din Babadag dați o tură la Cetatea Enisala, iar în satul Enisala puteți vedea Muzeul satului nord-dobrogean. Continuați spre Jurilovca pentru a vedea locuințele multicolore ale rușilor lipoveni. Dacă vă tentează, Gura Portiței este peste lac, se trece cu bacul, sau puteți porni spre sud și să vizitați Orașul Histria, cel mai mare sit arheologic antic din România.
Veți vedea astfel că Dobrogea are mult mai multe de oferit decât plajele!

4. Valea Oltului: natură impunătoare, mânăstiri şi staţiuni balneare

Valea Oltului e cel mai des considerată zonă de tranzit, dar este totodată un sit natural deosebit de frumos. De la mijlocul la sfârşitul lunii octombrie, dacă aveţi norocul să prindeţi o zi însorită, puteţi vedea mozaicul culorilor de toamnă.
Puteţi să vă cazaţi la Călimăneşti sau la Căciulata, într-unul din numeroasele hoteluri. Noi am stat la Hotel Central, ales pentru că este printre cele mai vechi, cu înfăţişare romantică de castel. Nu a fost scump deloc. O parte a fost renovată de atunci (februarie 2011). Staţiunile merită luate la pas, la vânătoare de vechi pavilioane şi vile luxoase (mă refer la cele istorice, bineînţeles). Bineînţeles, dacă staţi mai mult, puteţi urma şi tratamentele balneare oferite în zonă.
În apropiere puteţi vizita Mânăstirile Cozia şi Turnu şi Schitul Ostrov, toate cu poveşti deosebite despre voievozi şi călugări.

5. Apusenii din preajma Câmpenilor: Roșia Montană, Horea, Cloșca și Avram Iancu

Raita asta e realizabilă în weekend din orașe aproapiate de Apuseni (Cluj, Oradea, Alba-Iulia), sau pot constitui un mod plăcut de a petrece 2-3 zile în Apuseni pentru oricine, oricând. 
Dinspre direcția Zlatna-Abrud începeți cu Roșia Montană. De fapt aici sunt necesare 2-3 zile, dar dacă ar fi să faceți doar o scurtă vizită, obligatorii sunt galeriile romane și o plimbare prin la pitorescul sat, până la Tăul Brazi sau Piatra Corbului. Puteți înopta în Roșia Montană la Gruber, Eugen David sau la Sorin Jurcă (la magazinul din piața centrală), oameni inimoși, prieteni ai dezvoltării durabile în comună (anti-proiect RMGC). 
Lângă Roșia Montană, în satul Cărpiniș, vizitați casa memorială Cloșca (reconstruită). Continuați spre Câmpeni pentru a vizita Muzeul de istorie Avram Iancu, înainte de a porni spre satul Vidra pe drumul județean 762 pentru a vizita Casa memorială Avram Iancu ("sus, sus, sus, la munte, sus, la Vidra de sus", cum spune cântecul). O tură prin această zonă nu poate fi completă fără a vizita și Casa memorială Horea, din Fericet, comuna Horea. O găsiți pe drumul din Câmpeni spre Albac, apoi spre Huedin, 20 de minute de mers cu mașina. 

6. Biserici fortificate săsești și nu numai în sudul Transilvaniei

Aici propun nu o raită de weekend, ci o plimbare de 5-6 zile cu plecare și sosire în Sibiu. Este o propunere pentru cei care încearcă să identifice trasee pentru a vizita sistematic cele mai frumoase biserici fortificate săsești din România. Majoritatea se găsesc în spațiul cuprins între Sibiu-Mediaș-Sighișoara-Brașov-Sibiu. Alternativ, se pot face aceste tresee separat, în funcție de zona în care aveți drum. Pornim: 
- Ziua 1: Sibiu - Mediaș, cu opriri aproape în fiecare sat: cetatea țărănească de la Slimnic, biserica de la Șeica Mare (și Șeica Mică pe un drum lăturalnic, eu nu am vizitat-o încă), apoi superba biserică de la Axente Sever (nevizitată încă). Puteți "admira" coșul de negru de fum de la Copșa Mică. Recomand să vizitați Valea Viilor (UNESCO-nu am văzut-o încă) și Moșna tot azi, pentru că următoarea zi va fi încărcată, înainte de a înnopta la Mediaș.
- Ziua 2: Vizitați repejor Mediașul. Eu nu am apucat încă să o fac pe îndelete și nu am scris despre acest minunant orășel încă. Trebuie să vizitați Biserica fortificată Sfânta Margareta și să vă plimbați prin orășelul medieval cu ale sale turnuri sau case ale breslașilor. Puteți alege să zăboviți o zi în Mediaș. Dacă nu, porniți spre Sighișoara. Pe drum recomand opriri la Dârloș (nu am vizitat-o), Biertan (UNESCO) și Copșa Mare, la biserica armenească din orașul Dumbrăveni (noi nu am oprit, am regretat), apoi Mălâncrav și Palatul Apafi, păstrând pentru final Castelul Bethlen din Criș. Pentru majoritatea obiectivelor trebuie să vă abateți din drum pe văi la stânga sau la dreapta drumului. 
- Ziua 3: Astăzi aveți alegeri de făcut: stați o zi sau două și vizitați Sighișoara sau porniți la drum. Porniți spre Brașov sau spre Agnita-Făgăraș. Recomand opțiunea 2, pentru că obiectivele de pe ruta Brașov - Sighișoara vă sunt mai accesibile și cu alte ocazii, fiind pe drumul european spre zonele turistice Mureș sau Maramureș, pe care sper să le vizitați. 
Opțiunea 1: Porniți pe drumul județean 106 spre Agnita, unde puteți vizita biserica fortificată și Muzeul Văii Hârtibaciului, dacă le găsiți deschise. În drum puteți opri și în alte sate cu biserici săsești, precum Apold, dar ocoliți Iacobeni, care a indicată foarte vizibil pe drum, pentru că biserica e în prezent ocupată de o sectă. De la Agnita, reveniți un pic până la drumul județean 105 spre Dealu Frumos și Merghindeal, unde opriți. De asemenea, opriți la Cincu și Cincșor înainte de a înnopta la Făgăraș.  
Opțiunea 2: De la Sighișiara la Brașov vizitați Saschiz, atât biserica săsească dar și cetatea țărănească. Nu ocoliți nici Cloașterf. Puteți opri la Meșendorf, Criț și Bunești dar planificați-vă timpul cu atenție: trebuie să obligatoriu să treceți pe la Viscri (UNESCO) și acordați prioritate cetății țărănești Rupea și bisericii fortificate Homorod din apropiere. Biserica din Rotbav e impresionantă, aflată chiar la marginea drumului, dar de două ori am găsit-o închisă, deci o puteți ocoli. Opriți mai degrabă la Feldioara pentru a vizita biserica săsească și cetatea
- Ziua 4: Plecați din Făgăraș sau Brașov, în funcție de opțiunea aleasă. Oricum, nu treceți prin Făgăraș, fără a vizita cetatea. Pentru Brașov trebuie 2-3 zile. Am fost deseori în acest minunat oraș dar mai am multe de descoperit până să mă apuc de scris despre el. Spre Sibiu veți vedea astăzi mai mult alte obiective decât biserici săsești, dar totul este foarte interesant. La Sâmbăta de Jos bifurcați pe drumul județean 105B pentru a vizita Mânăstirea Sâmbăta de Sus. Reveniți pe drumul european, continuați spre Sibiu, după intrarea în județul cu același nume intrați pe drumul județean 105D pentru a vizita abația cisterciană de la Cârța și pe drumul național 7D pentru a vizita Casa memorială Badea Cârțan. Continuați spre Avrig, unde trebuie să vizitați biserica fortificată săsească și palatul și grădinile Brukenthal
Astfel, în doar 4 zile, veți fi vizitat o porțiune însemnată a României cu o sumedenie de monumente variate și de primă importanță!

7. Cadrilaterul Dunărean: Turtucaia şi Silistra cu trecere prin Ruse

La o oră şi respectiv o oră şi jumătate distanţă de Bucureşti, aceste localităţi pitoreşti şi încărcate de istorie, inclusiv românească, sunt neaşteptat de puţin cunoscute de români, mai ales că două zile sunt arhisuficiente pentru a le descoperi.
Plecaţi din Bucureşti spre Ruse, traversând Dunărea pe Podul Prieteniei (26 de lei). Luaţi vinietă de Bulgaria (30 de lei) şi schimbaţi bani. Dacă doriţi, acordaţi 2-3 ore acestui oraş. pentru că aveţi timp să vizitaţi şi Turtucaia tot azi. Este cel mai important din nordul Bulgariei. Recomand centrul pietonal, Muzeul de istorie şi Catedrala Sfânta Treime.
Continuaţi spre Turtucaia, unde puteţi vizita Muzeul de istorie din Piaţa Suvurov. În spatele muzeului este faleza Dunării şi un parc frumos. De văzut este şi cartierul pescăresc; se mândreşte cu câteva case tradiţionale bulgăreşti. Urmaţi apoi indicatoarele spre Cimitirul militar şi Memorialul bătăliei de la Turtucaia din 5-6 septembrie 1916, situat aproape de oraş.
Urmează Silistra. Recomand să sosiţi spre apusul soarelui: îl veţi putea admira cinând pe faleza Dunării la terasa hotelului Drastar lângă parcul central (5 stele, preţuri corecte la terasă). Vă puteţi caza comfortabil şi avantajos la Hotel Silistra (35 euro pentru 2 persoane cu mic dejun) pe strada Dobrogea (continuarea bulevardului principal Turtucaia şi Ţar Simeon Veliki). La recepţie puteţi cumpăra o hartă a oraşului pentru 3 leva.
A doua zi, în Silistra sunt de vizitat Catedrala Sfântul Petru şi Paul, moscheea (doar exteriorul), parcul de pe malul Dunării şi fortăreaţa Medjid Tabia de pe deal precum şi un avion de linie parcat lângă blocuri. Muzeul de arheologie şi Muzeul etnografic par promiţătoare, dar sunt închise în weekend şi chiar sper ca acest program absurd să se schimbe curând.
Treceţi frontiera la estul oraşului pentru a lua bacul spre ţărmul românesc (35 lei), ideal tot la apusul soarelui.

8. Cadrilaterul pontic: Caliacra, Balcic şi Bazargic 

Din sudul litoralului românesc am dat de două ori fuga la Caliacra şi Balcic, iar o dată am fost, de curiozitate, şi la Bazargic, cel mai mare oraş al Dobrogei de sud. Recomand tuturor să-şi bucure privirea cu falezele Caliacrei sau castelul Reginei Maria; de pe litoral e fezabil în ture de o singură zi, cum am fost noi. Aşadar:
Într-o zi am mers din Vama Veche la Balcic, unde am vizitat castelul Reginei Maria şi întreg domeniul, precum şi grădina botanică. Nu am avut timp să descopăr în detaliu oraşul, o plimbare pe îndelete pe străduţele abrupte se impune. Pe drumul de întoarcere am vizitat Capul Caliacra, cu ale sale faleze şi fortăreaţa medievală. Le-am prins la apusul soarelui şi vă recomand să programaţi la fel. Dacă doriţi să veniţi din Bucureşti sau vreţi mai mult timp pentru Balcic pentru a nu vă rezuma la palat şi grădini, este necesară o noapte de cazare în oraş. 
În altă zi am mers la Bazargic, tot din Vama Veche. Puteţi merge pe ruta Negru  Vodă, treceţi graniţa, continuaţi prin orăşelul General Toşevo şi ajungeţi în Bazargic (Dobrich) în cam 1h30. Noi am căutat monumentul lui Asparuh, l-am găsit şi pe cel al lui Dobrotici, în rest am petrecut timpul în Parcul Central. 2-3 ore nu au fost de ajuns pentru a descoperi şi oraşul vechi sau muzeele oraşului aşadar vom reveni la Bazargic mai pe îndelete. Dacă plecaţi mai de dimineaţă (adică pe la 10), puteţi vizita toate obiectivele de interes din oraş într-o singură zi şi să vă şi întoarceţi.  

9. Veliko Târnovo: bijuterie la 3 ore la sud de Bucureşti.

O destinaţie din ce în ce mai cunoscută este Veliko Târnovo, în Bulgaria. Evitaţi traficul de la nord de Bucureşti şi parcurgeţi cei aproximativ 200 de kilometri în 3 ore (vama de la Giurgiu se trece în 10-30 de minute în funcţie de aglomeraţie).
Atracţia principală în Veliko Târnovo este cetatea medievală Tsarevets. De neocolit sunt şi catedrala oraşului de pe strada Ivan Vazov şi monumentul Asăneştilor de lângă muzeul de artă. O plimbare prin oraşul vechi trebuie să vă ducă pe străduţa cu buticuri Samovodscka Charshia (pe lângă bulevardul Stefan Stambolov şi monumentul cu acelaşi nume) sau străduţa General Gurko. La numărul 88 se află casa muzeu Sarafkina; vă recomand să o vizitaţi pentru a înţelege mai bine modul de viaţă al localnicilor în secolul 19. Un alt loc de văzut este Muzeul Renaşterii Naţionale ce prezintă istoria luptei pentru independenţă a Bulgariei moderne. Se mai poate vizita Muzeul de Arheologie (lângă primul).
La 10 minute cu maşina de Veliko Târnovo este satul, sau de fapt staţiunea, Arbanasi. Merită văzut, la picior. Obiective de vizitat sunt casa tradiţională Konstantsaliev şi bisericile Naşterea Domnului şi Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril. Este şi o casă care a aparţinut lui Constantin Brâncoveanu, acum restaurant.
Taxa pentru vizitarea monumentelor este peste tot aceeaşi, 6 leva (aproximativ 13 lei).  


10. O zi la conace prahovene

Raita asta se poate face în doar o zi, din București: o vizită la Bucov la Conacul Constatin și Ion Stere. Conacul a fost restaurat și deschis ca muzeu memorial pentru marele politician unionist Constantin Stere (1865-1936) iar în jur se află vastul parc în care vă puteți plimba. Pe urmă puteți merge la mică distață pentru o bijuterie vernaculară cu interioare somptuoase: Conacul Bellu de la Urlați.


///

People want to escape busy Bucharest once in a while. Here are a few weekend ideas for tourists departing either Friday night or Saturday morning. Enjoy the ride!  

1. Around boyar fortified houses and monasteries in Vâlcea

It is very easy to reach Horezu area, where you can visit the most beautiful fortified boyar houses (kule) of Romania (or south-eastern Europe for that matter) and beautiful monasteries and churches. You can stay at I. G. Duca Memorial House, right near the Duca and Greceanu kule. Hurezi Monastery, a UNESCO site, is very close. To supplement this experience, a few village churches can also be admired on the way. Horezu is renowned for its traditional pottery with colourful motifs, don´t hesitate to buy a souvenir, you´ll have trouble choosing just one. All around, forests, orchards and vineyards make up the typical Romanian Subcarpathian landscape.
On the road, you can stop and visit the Bălceşti Boyar House, Cotmeana Monastery or even the smaller but very authentic Bascovele Monastery.

2. In Argeș where the first Basarab Princes treaded

The small provicial town of Curtea de Argeș is a former capital of Wallachia. There you shall find two medieval gems: The Princely Church and Curtea de Argeș Monastery. You can visit the town museum, the ruins of Church Sân Nicoară and I strongly recommend a walk through town to admire period villas and rustic houses.
Continuing on your trip, in Arefu village you shall find where to eat and sleep, at the Micuțul Vrăjitor (little magician) inn. Here you can visit Poienari Castle and the George Stephanescu Museum. The latter is the memorial house of the founder of the Romanian opera, filled with period furniture, various objects and stories told by a wonderful guide, the musician's nephew.
Last but not least, don't forget to go see the Vidraru Dam.

3. In Tulcea county, a rainbow of peoples and ancient sites

The northern part of Dobruja is less known but quite special and beautiful. You can reach it by the A2 Highway or the road via Slobozia. On the latter, before crossing the Danube, you can visit the archeological site of Cetatea de Floci, possible birthplace of Michael the Brave.
Then proceed on the road Topolog - Ciucurova - Slava Cercheză and left at Slava Rusă (the road permitting), destination the town of Babadag. The road with forrested hills is superb, especially in spring and autumn.
In Babadag you can find a place to stay (La Parmac in the center of town or Popasul Doi Iepurași - Two bunnies halt, outside of town). Ali Gazi Pasha tomb and mosque are right in the center of town along with the Oriental art exhibition - Panaghia House.
From Babadag you can travel to Enisala Fortress and visit a traditional village house museum in Enisala village. Then at Jurilovca you can admire the specific houses of the Lipovan Russians. Gura Portiței Resort is right accross the lagoon and you can reach it by ferryboat, or perhaps you want to focus on history and visit the ruins of the ancient Greek colony of Histria, the largest explored archeological site in Romania.
You can see thus that there is more to Dobruja than beaches!

4. The Olt Valley: beautiful landscapes, monasteries and resorts

The Olt Valley is often considered just a useful mountain pass, but it is also a beautiful natural site. In the second half of October, the valley becomes a mosaic of autumn colours.
You can stay in Călimăneşti or Căciulata in one of the numerous hotels. We stayed in Hotel Central, one of the oldest, built like a romantic castle. At least part of it is recently renovated and it is not expensive.
The resort towns are worth a walk, admiring historical villas and baths. Of course, if you stay longer, you can follow a wellness programme.
Nearby are Cozia, Turnu and Ostrov monasteries, beautiful and full of stories with princes and monks.

5. The Apuseni Mountains around Câmpeni: Roșia Montană, Horea, Cloșca și Avram Iancu

This tour is feasable in just a weekend from cities close to the Apuseni mountains (Cluj, Oradea, Alba-Iulia), or it can be a great way to spend 2-3 days in the region for anyone anytime.
If you come from the direction Zlatna-Abrud, you can start the tour by visiting Roșia Montană. In fact you would need to stay there 2-3 days, but if you were to make just a short visit, the Roman galleries are mandatory, along with a stroll through the lovely village to Brazi Lake or Crow's Rock. You can stay the night in Roșia Montană at Gruber's hostel, Eugen David's or Sorin Jurcă (get in touch with him at the market in the main square), good people who support sustainable development and are against cyanide mining. 
Near Roșia Montană, in Cărpiniș village, visit the Cloșca Memorial House (rebuilt). Continue to Câmpeni to visit The Avram Iancu Museum, before goint to Vidra village on county road 762 to visit The Avram Iancu Memorial House. A tour in this area would be incomplete without also seeing The Horea Memorial House, in Fericet, Horea commune. From Câmpeni, it is on the road to Albac, then Huedin, 20 de minute by car.

6. Saxon fortified churches and not only, in southern Transylvania

It's not a weekend tour I'm suggesting, but a 4-5 day ride, starting and finishing in Sibiu. It is a proposition for those trying to find a way to systematically visit the most beautiful saxon fortified churches in Romania. Most of them are in the square area Sibiu-Mediaș-Sighișoara-Brașov-Sibiu. Alternately, you can pick some of these routes and do them separately, depending on the area you are in. Let's begin:
- Day 1: Sibiu - Mediaș, with stops in almost every village: the Slimnic fortified peasant fortress, the Șeica Mare Saxon fortified church (and Șeica Mică on a secdondary road, I haven't visited it yet), then the beautiful church in Axente Sever (unseen by me yet). You can "admire" the smoke stack at the Copșa Mică factory. I recommend that you visit Valea Viilor (UNESCO listed, I haven't seen it yet) and Moșna churches today, because the next day is going to be a full one. You can spend the night in Mediaș.
- Day 2: Visit Mediaș quickly. I haven't had the chance to do it yet so I have written nothig about this charming town. You must go see the fortified Saint Margaret Church and visit the medieval town with its towers and guild houses. You can also choose to spend a day in Mediaș. If not, continue on to Sighișoara. On the road, I recommend you visit Dârloș (I haven't visited it yet), Biertan (UNESCO listed) and Copșa Mare, the armenian church in Dumbrăveni (we did not stop by and regreted later), then Mălâncrav and the Apafi Palace, keeping the Bethlen Castle in Criș for last. For most of the objectives you have to take side roads, then return in the main road. 
- Day 3: Today you have choices to make: stay for a day or two and visit Sighișoara or go on with the road. Choose the road to Brașov or to Făgăraș. I recommend the second option for foreign travelers, because the objectives on the Brașov - Sighișoara road are more accessible on other occasions, although they are more valuable and should be visited if you don't plan to return to Romania soon.  
Option 1: Take county road 106 to Agnita, where you can visit the fortified church and the Hârtibaci Valley Museum. On the road you can stop by other Saxon villages and churches, like Apold, but not Iacobeni, prominently signaled but currently occupied by a sect. From Agnita, drive back a bit to county road 105 towards Dealu Frumos and Merghindeal, both to be visited. Also, stop at Cincu and Cincșor before spending the night in Făgăraș.  
Option 2: From Sighișiara to Brașov, you visit Saschiz, both the fortified church and the peasant fortress. Don't avoid the next village, Cloașterf, on a side road. You can also stop at Meșendorf, Criț and Bunești but plan so that you also ave time for the more important destinations ahead: Viscri (UNESCO-listed), the Rupea peasant fortress and the Homorod fortified church. The church in Rotbav is impressive, right on the side of the road, but we always found it closed so you can skip it. Rather stop in Feldioara to visit the fortified curch and the fortress ruins
- Day 4: Leave Făgăraș or Brașov, depending on the option chosen. In Făgăraș, don't miss the castle. In order to properly visit Brașov, you need 2 or 3 days and I didn't have the chance to properly visit this beautiful city yet. On the road to Sibiu you will see interesting things, few fortified churches. At Sâmbăta de Jos turn on county road 105B to visit the Sâmbăta de Sus monastery. Then come back on the main road, drive on to Sibiu and after entering the county of the same name, turn on county road 105D to visit te Cistercian abbey in Cârța, then on national road 7D to visit the Badea Cârțan Memorial House. Continue to Avrig, where you have to visit the fortified church and the Brukenthal palace and gardens
So, in just 4 days, you will have visited an important part of Romania with so many monuments of great variety and importance!

7. Danubian Southern Dobruja: Tutrakan and Silistra, passing through Ruse

An hour and respectively an hour and a half from Bucharest, these picturesque places, full of history, including Romanian history, are so little known by Romanians! However, two days are enough to discover them.
From Bucharest go to Ruse, crossing the Danube on the Friendship Bridge (26 lei). Buy a road stamp for Bulgaria (30 de lei) and exchange currency. If you wish, take 2-3 hours to visit Ruse, because you'll have plenty of time to visit Tutrakan. It is the biggest in the north of Bulgaria. I recommend the pedestrian quarter, the History Museum and the Holy Trinity Cathedral.
Continue on to Tutrakan (Turtucaia in Romanian). There you can visit the History Museum in Suvurov square. Behind the museum is the Danube shore and a beautiful park. You must visit the fishermen's quarter with traditional houses. Then follow the signs to the Military cemetery and the Tutrakan Battle Memorial, near the town.
Next is Silistra. I recommend you arrive near sunset, that way you can admire it while dining on the shore of the Danube on the terrace of Drastar Hotel. It is a five star hotel by the central park, but the restaurant has excellent prices.
You can stay at Hotel Silistra, it is cheap and has good conditions for 35 euros for two, breakfast included. You can find it on Dobruja boulevard, which continues Tutrakan and Tsar Simeon Veliki boulevards. At the reception you can buy a city plan for 3 leva.
The next day in Silistra you can visit the Peter and Paul Cathedral, the mosque (outside only), the park by the Danube, the Medjidi Tabia fortress on the hill and also an airliner parked near some flats. The Archeology Museum and the Ethnography Museum seem promising but are closed on weekends and I hope this absurd schedule shall soon change.
Cross the border east of the town and the Danube by ferry (35 lei). Catching the sunset is ideal.

8. Seaside Southern Dobruja: Kaliakra, Balchik and Dobrich 

From the southern Romanian seaside we went twice to Kaliakra and Balchik and once we went, out of curiosity, to Dobrich, the largest city in Southern Dobruja. I recommend anyone a visit to the cliffs of Kaliakra and Queen Mary of Romania's castle in Balchik; from the seaside you can visit these places in single day trips. Let't begin:
One day we went from Vama Veche to Balchik, where we visited Queen Mary's palace, the royal domain and the botanical garden. We didn't have time to visit the whole town and it is definitely worth it. On our way back we visited Cape Kaliakra with its cliffs and medieval fortress. We arrived at sunset and I highly recommend it. If you wish to come from Bucharest or want more time to visit Balchik, you need to stay a night there.
Another day we went to Dobrich (Bazargic in Romanian), also from Vama Veche. You can take the road to Negru  Vodă, then cross the border, continue to General Toshevo and you arrive in Dobrich in about 1h30. We looked for Asparukh's monument, we also found the one of Dobrotici, then spent some time in the central park. 2-3 hours were not enough to discover the old city or any museum so we shall return to Dobrich. If you take the trip early (around 10 AM), you can visit all the objectives in the city and return in the same day.

9. Veliko Târnovo: a jewel just 3 hours drive south of Bucharest.

Veliko Târnovo in Bulgaria is starting to be a well known destination. Avoid traffic north of Bucharest and in just 3 hours you reach your destination (200 kilometers). The border crossing at Giurgiu-Ruse takes between 10 and 30 minutes.
Veliko Târnovo's most important attraction is the medieval castle of Tsarevets. You also have to visit the cathedral on Ivan Vazov street and the Assens Monument next to the art museum. A stroll in the old town should take you to the Samovodscka Charshia shopping street (paralel to Stefan Stambolov boulevard starting at the monument with the same name) or the old General Gurko street. At number 88 is the Sarafkina museum house, showing the way of life of townspeople in the 19th century. Another place you must visit is the National Revival Museum, presenting the national liberation struggle of modern Bulgaria. Near it is the Archeological Museum.
A mere 10 minute drive from Veliko Târnovo is the small village of Arbanasi, also a resort. It's worth visiting, on foot. You should see the traditional Konstantsaliev house and the Nativity and Saint Michael and Gabriel churches. There is also a house which belonged to Constantin Brâncoveanu, now a restaurant.  
The visiting fee for all monuments is the same, 6 leva (about 3 Euros).  

10. One day by the manors in Prahova County

This tour can be done in a day from Bucharest: a visit in Bucov at the Constatin and Ion Stere Manor. It was restored and opened as a museum for the great unionist politician Constantin Stere (1865-1936) and it is surrounded by a beautiful park. Then you can travel a small distance to visit a small manor in national Romanian style with richly decorated and furbished interiors, the Bellu Manor in the wine region of Urlați.  

Comentarii

  1. Mai vrem idei de weekend :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am adăugat 2 idei de weekend, iar cele existente vor fi completate, pentru că nu am postări despre toate aspectele de interes enumerate. Când voi mai face plimbări în format de weekend, voi mai adăuga şi alte idei. Îmi doresc să ajung prin Buzău, Câmpulung Muscel (mai pe îndelete) şi poate mausoleele eroilor din Vrancea.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu